Naturalne mydło roślinne RUMIANEK
bez udziału tłuszczów zwierzęcych
Kwiat rumianku ma działanie wspomagające gojenie się powierzchownych ran skóry, a także uspokajające i antyseptyczne. Mydło Rumianek zawiera naturalną oliwę z oliwek, która w połączeniu z olejem kokosowym daje doskonale miękką pianę i nadaje skórze elastyczność, zachowując jednocześnie naturalną wilgotność.
Dodatkiem zapachowym są naturalne olejki eteryczne z eukaliptusa i tymianku, co stanowi dosyć odważne połączenie, ale ze względu na śladową ilość w mydle jest wyczuwalna dopiero przy myciu się dość ciepłą wodą.
Skład: Olive Oil, Coconut Oil, Aqua, Sodium Hydroxide, Matricaria recuitita, Eukalyptus globulus oil, Thymus vulgaris oil
- oliwa z oliwek - zimnotłoczona mechanicznie, pierwsze tłoczenie Extra Virgin.
- olej kokosowy - zimnotłoczony mechanicznie, spożywczy
- woda - destylowana, demineralizowana
- wodorotlenek sodowy - laboratoryjny stopień czystości
- kwiat rumianku - koszyczki mielone
- olejek eteryczny - tymiankowy, naturalny
- olejek eteryczny - eukaliptusowy, naturalny
Waga: 85 gram
Polskie mydła naturalne
unikalna "zimna" metoda wyrabiania
Nie można zrobić mydła, które w 100% będzie składało się z surowców pochodzenia naturalnego. W niektórych krajach, np. Francji i Szwajcarii, na miano "naturalny" lub "bio" mogą liczyć jedynie preparaty, w których zawartość substancji pochodzenia naturalnego wynosi minimum 90%. Zawartość produktów pochodzenia naturalnego, w naszym mydle wynosi nie mniej niż 92%. Fakt ten stanowi dla nas niewątpliwy powód do dumy.
Mydło toaletowe jest niewątpliwie kosmetykiem, z którym nasza skóra ma najczęściej kontakt w ciągu całego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jakiego mydła używamy do mycia skóry twarzy, rąk i w końcu całego ciała. Jest to szczególnie ważne dla "mieszczuchów", którzy na co dzień żyją w zanieczyszczonym środowisku.
Składniki pochodzenia roślinnego są zbliżone pod względem budowy chemicznej do związków występujących naturalnie w skórze, są więc dla niej łatwiej przyswajalne niż substancje syntetyczne. Jednym z takich składników jest gliceryna. Występuje ona w przyrodzie jako składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych.
Zmydlenie tłuszczów za pomocą wodorotlenku w procesie produkcji mydła prowadzi do wytworzenia gliceryny jako produktu ubocznego. W przemyśle kosmetycznym jest ona zawsze "odsysana" do produkcji kolejnych kosmetyków. W naszym procesie produkcyjnym nie stosujemy takich praktyk. Wytworzona w trakcie procesu produkcji naszego mydła gliceryna, w 100% pozostaje w każdej kostce naszego mydła.
Ekosens o sobie »