Naturalne mydło roślinne NAGIETEK
bez udziału tłuszczów zwierzęcych
Kwiat nagietka ma działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne, dzięki czemu przynosi dobre efekty w trakcie terapii przeciwtrądzikowej. Mydło Nagietek jest mydłem niezwykle delikatnym, polecanym nawet dla bardzo wrażliwej skóry.
Zawarta w mydle oliwa z oliwek zapewnia skórze odpowiednie natłuszczenie i utrzymywanie stałej wilgotności. Do mydła dodawawne są naturalne olejki eteryczne – sosnowy i z grejpfruta. Ich śladowe ilości pozwalają uzyskać doskonałą i zarazem delikatną nutę.
Skład: Olive Oil, Coconut Oil, Aqua, Sodium Hydroxide, Calendula Officinalis, Pinus silvestris oil, Citrus grandis oil
- oliwa z oliwek - zimnotłoczona mechanicznie, pierwsze tłoczenie Extra Virgin.
- olej kokosowy - zimnotłoczony mechanicznie, spożywczy
- woda - destylowana, demineralizowana
- wodorotlenek sodowy - laboratoryjny stopień czystości
- kwiat nagietka - płatki
- olejek eteryczny - sosnowy, naturalny
- olejek eteryczny - grejpfrutowy, naturalny
Waga: 85 gram
Polskie mydła naturalne
unikalna "zimna" metoda wyrabiania
Nie można zrobić mydła, które w 100% będzie składało się z surowców pochodzenia naturalnego. W niektórych krajach, np. Francji i Szwajcarii, na miano "naturalny" lub "bio" mogą liczyć jedynie preparaty, w których zawartość substancji pochodzenia naturalnego wynosi minimum 90%. Zawartość produktów pochodzenia naturalnego, w naszym mydle wynosi nie mniej niż 92%. Fakt ten stanowi dla nas niewątpliwy powód do dumy.
Mydło toaletowe jest niewątpliwie kosmetykiem, z którym nasza skóra ma najczęściej kontakt w ciągu całego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jakiego mydła używamy do mycia skóry twarzy, rąk i w końcu całego ciała. Jest to szczególnie ważne dla "mieszczuchów", którzy na co dzień żyją w zanieczyszczonym środowisku.
Składniki pochodzenia roślinnego są zbliżone pod względem budowy chemicznej do związków występujących naturalnie w skórze, są więc dla niej łatwiej przyswajalne niż substancje syntetyczne. Jednym z takich składników jest gliceryna. Występuje ona w przyrodzie jako składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych.
Zmydlenie tłuszczów za pomocą wodorotlenku w procesie produkcji mydła prowadzi do wytworzenia gliceryny jako produktu ubocznego. W przemyśle kosmetycznym jest ona zawsze "odsysana" do produkcji kolejnych kosmetyków. W naszym procesie produkcyjnym nie stosujemy takich praktyk. Wytworzona w trakcie procesu produkcji naszego mydła gliceryna, w 100% pozostaje w każdej kostce naszego mydła.
Ekosens o sobie »